skip to Main Content
Over ons
En de rijke geschiedenis van de locatie...
reserveren

Kleinschalig familiebedrijf De Riethorst

Bungalowverhuur De Riethorst is ontstaan uit de passie van Rinie en Thea Theunissen. Zij besloten in 1993 om in eigen beheer vakantiebungalows te bouwen. In de loop der jaren hebben zij het park opgebouwd en uitgebreid tot een gezellige en sfeervolle vakantiebestemming voor jong en oud.

Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door de kinderen Erna, Mieke en Koen, die de passie van hun ouders voortzetten en er een echt familiebedrijf van hebben gemaakt.

Lees hieronder de uitgebreide geschiedenis van de locatie die veel verder terug gaat dan enkel de bouw van de huisjes.

Eind 1800

De Familie Simons bewoonde oorspronkelijk een 19e-eeuwse boerderij die is omgebouwd tot het moderne familiehuis dat we vandaag de dag kennen. Bij latere verbouwingen werden een gemetselde fundering en lemen vloer ontdekt, wat suggereert dat de boerderij mogelijk ouder is dan de 19e eeuw. Helaas is het exacte bouwjaar niet bekend omdat de documentatie tijdens de oorlog verloren is gegaan.

Familiehuis groepsaccommodatie ons ald huus De Riethorst Riethorsterweg 13 oude foto vroeger

1926

Hoge waterstanden van de Maas en haar zijrivieren veroorzaakten in januari 1926 overstromingen in het rivierengebied van Midden-Nederland, waardoor de boerderij van de Familie Simons een halve meter onder water kwam te staan. Het dak van de boerderij was toen gedeeltelijk bedekt met riet en pannen en begon op een hoogte van 1,50 meter. Om verdere waterschade te voorkomen, besloten ze de boerderij te verbouwen en het dak te verhogen naar 2,60 meter.

1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvluchtte de familie Simons Plasmolen vanwege zware bombardementen. Na terugkeer bleek de boerderij zwaar beschadigd, maar het was een van de 7 huizen in Middelaar/Plasmolen die niet volledig in puin geschoten waren. De familie, samen met de kinderen en buurtbewoners, maakten de boerderij weer bewoonbaar. Ze dichtten kogelgaten, vervingen ramen en legden dakpannen. Bij de overgebleven puinhopen in het dorp zochten ze naar bruikbare materialen om de boerderij te herstellen. Daarom gebruikten ze maar liefst 7 verschillende soorten dakpannen bij het herstellen van het dak.

1953

Frans Simons en zijn vrouw Marietje namen de boerderij van zijn ouders in 1953 over. De boerderij was destijds een gemengd bedrijf met enkele koeien, varkens, ongeveer 200 kippen en wat landbouwgrond.

1964

In 1963 besloten de bewoners van de boerderij om deze te verbouwen. Ze breidden de kleine ‘goei kamer’, oftewel woonkamer in een boerderij, uit tot een grotere woonkamer en bouwden een ruimere keuken. Daarnaast voegden ze een doucheruimte toe en realiseerden ze twee slaapkamers op de hooizolder.

Familiehuis ons ald huus vroegere boerderij riethorsterweg

1967

De familie Simons startte in 1967 met het telen van asperges en aardbeien op het perceel waar nu de bungalows van De Riethorst staan. Dit gaf veel jongeren uit Plasmolen en omgeving de kans om vakantiewerk op het land te doen. De bekendheid van de Familie Simons groeide door het toerisme in Plasmolen, waaronder gasten van Camping Eldorado en De Geuldert. Mensen kwamen vanuit alle windstreken om de asperges en aardbeien van de familie te kopen, die aan huis verkocht werden.

1989

In 1989 namen Thea Simons en haar man Rinie Theunissen de boerderij over en voerden ze opnieuw een grondige verbouwing uit. Ze sloopten het oude stalgedeelte en bouwden een geheel nieuwe. Daarnaast onderging het voorhuis een make-over: er werd een nieuwe gevel geplaatst en het dak kreeg nieuwe dakpannen. Tot 2016 functioneerde de aanbouw aan de achterzijde van de woning als receptie voor bungalowpark De Riethorst. In de eerste jaren zetten Rinie en Thea de landbouwteelt voort, maar uiteindelijk besloten ze zich volledig te richten op verblijfsrecreatie. Ze kochten twee chalets voor de verhuur als eerste stap.

Chalets vroeger bij bungalowverhuur De Riethorst

1993

In december 1993 veroorzaakte de hoge waterstand van de rivier de Maas overstromingen die de chalets troffen.

1994

Rinie begon in 1994 met het bouwen van de eerste twee bungalows. Hij bouwde ze in zijn vrije tijd naast zijn baan als parttime buschauffeur en had het plan voor de bungalows uitgewerkt in samenspraak met de hovenier. Dit resulteerde in de huidige situatie waarbij de voortuinen van de bungalows zijn vernoemd naar bomen.

De Riethorst bungalowverhuur eerste bungalow

1995 - 2000

Rinie bouwde gestaag verder en in juli 1995 werden de eerste twee bungalows verhuurd. Uiteindelijk werden er tien bungalows gerealiseerd in juli 2000.

2016

Rinie bouwde gestaag verder en voltooide in 2016 de bouw van het nieuwe woonhuis met receptie aan de overkant van het park.

2017

Rinie bouwde de voormalige boerderij om tot een familiehuis met de naam ‘Ons Ald Huus’ en het is sinds de voltooiing van de renovatie in 2017 te huur.

Anno 2023

In 2023 neemt de volgende generatie het stokje over. Erna, Mieke en Koen zetten het bedrijf voort.

Familie Theunissen bungalowverhuur De Riethorst jubileum
Back To Top