skip to Main Content
Wandelen en fietsen
Geniet van prachtige wandel- en fietsroutes
reserveren

Wandelen en fietsen in Plasmolen

Plasmolen en omgeving biedt u, met talloze wandel- en fietsroutes, vele mogelijkheden om te genieten van natuur en buitenlucht. Er zijn prachtige wandel-, fiets- en mountainbikeroutes uitgezet! Ontdek een grote variatie aan natuurlandschap, bossen en heide, water, heuvels en uiterwaarden.

Verken de natuurlijke schoonheid van Plasmolen te voet of op de fiets.

Op loopafstand van het park liggen diverse wandelroutes waaronder een ronde rondom de Mookerplas, over de Mookerheide tussen Schotse hooglanders en een beklimming van de Sint-Jansberg.

Probeer zeker ook de vernieuwde Maasroute, een fietsroute waarbij u door twee landschappen fietst: de stuwwal van Nijmegen en de riviervlakte die is gevormd door de Maas. Op de stuwwal is het soms flink klimmen geblazen, maar die moeite wordt beloond met mooie vergezichten.

In de hele regio en zelfs tot ver daarbuiten, ligt een fietsroutenetwerk op basis van het knooppuntensysteem. De knooppunten sluiten op elkaar aan. Elk knooppunt in het netwerk heeft een nummer. Aan de hand van deze knooppunten stippelt u zelf uw route uit. Meer informatie over het knooppuntensysteem vindt u hier: www.lekkerfietsen.nl

 

Schloss-Moyland-neu-ricken

Fietsen langs de Romeinse geschiedenis: De Via Romana Route

Ontdek de Romeinse geschiedenis op de fiets met de Via Romana Route. Deze langeafstandsfietsroute voert je door het afwisselende landschap tussen Nijmegen en Xanten en leidt langs tal van Romeinse bezienswaardigheden, zoals het Kasteel van Wijchen en de Romeinse tuinen in Nijmegen. Tijdens je tocht zul je versteld staan van de rijke geschiedenis die deze regio te bieden heeft.

Met een totale lengte van ongeveer 140 kilometer is de Via Romana Route geschikt voor ervaren fietsers die houden van een uitdaging. Plan je fietstocht vandaag nog en beleef een dag vol geschiedenis en avontuur.

Wandelen met verhalen: Ontdek de geschiedenis van Plasmolen

Ontdek de rijke geschiedenis van Plasmolen tijdens een wandeling met verhalen. Tijdens deze wandeling word je meegenomen langs historische locaties en krijg je interessante verhalen te horen over de mensen die hier vroeger leefden. Ontdek bijvoorbeeld de oude watermolen of de sporen van de Tweede Wereldoorlog.

Deze wandeling is geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars en neemt ongeveer 2 uur in beslag. Plan je wandeling met verhalen vandaag nog en ontdek de geschiedenis van Plasmolen op een unieke en boeiende manier.

250 meter vanaf ons park

Volg de Liberation Route: Herbeleef de geschiedenis van de bevrijding

Volg de Liberation Route en herbeleef de geschiedenis van de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze route voert je langs historische locaties en belangrijke gebeurtenissen uit deze periode. Ontdek bijvoorbeeld de impact van Operatie Market Garden of bezoek de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Met een totale lengte van meer dan 1000 kilometer is de Liberation Route geschikt voor zowel fietsers als automobilisten. 

Verken de natuur met de Drie Vijvers Route

De Drie Vijvers Route voert je langs de indrukwekkende ruïne van villa St. Jansberg in Milsbeek. Hier bevinden zich drie vijvers die ooit onderdeel waren van de tuinen van de villa. De bovenste vijver, gevoed door een bron, voorzag de villa van water, terwijl er in de middelste vijver werd gevist. De onderste vijver was ideaal om in te zwemmen vanwege het warme water.

In de winter werden er ijsblokken uit de vijvers gehaald om te bewaren in de ijskelder. Deze ijskelder diende als opslagplaats voor vleeswaren, groenten en fruit. De vijvers zijn ontstaan door dammen te leggen in het aanwezige droogdal, dat in de ijstijd is gevormd en later is uitgesleten door het water.

In 2014 heeft Natuurmonumenten de vijvers hersteld. Tijdens de Drie Vijvers Route leer je meer over de geschiedenis van de vijvers en de villa, terwijl je geniet van de prachtige natuur van Plasmolen.

3,3 km vanaf ons park

Back To Top